top of page

Greek Mythology - Episode 002 - Ouranos and Pontos

Audio:


You can also listen to the episode on:



Transcription

Στο προηγούμενο επεισόδιο μιλήσαμε για το Χάος. Από το Χάος ξεχώρισε η Γη και ο Έρωτας. Παράλληλα ξεχώρισε η Νύχτα και το Έρεβος. Από τη Νύχτα και το Έρεβος γεννήθηκε η Ημέρα και ο Αιθέρας.


Επειτα, η Γη, η Γαία, απέκτησε δυο παιδιά μόνη της. Μόνη της, δηλαδή δεν ενώθηκε με κάποιο άλλο στοιχείο, με κάποια άλλη δύναμη. Αυτό το λέμε «παρθενογένεση». Είναι το φαινόμενο όπου ένα στοιχείο ή ένας οργανισμός δεν ενώνεται με άλλους οργανισμούς για να να φτιάξει έναν νέο οργανισμό, αλλά το κάνει μόνος του. Η Γη, λοιπόν, από παρθενογένεση, απέκτησε δύο παιδιά, δυο γιους, τον Ουρανό και τον Πόντο. Ο Ουρανός. Ο Ουρανός που βρίσκεται εκεί ψηλά, ο Ουρανός που αλλάζει χρώματα, ο γαλανός Ουρανός, ο γκρι Ουρανός, ο μαύρος Ουρανός, ο γεμάτος αστέρια.


Ο Ουρανός ήταν ίσος με τη Γη. Αν και η Γη ήταν η μητέρα και ο Ουρανός ο γιος, οι δυο δυνάμεις ήταν ίσες, ούτε η Γη ήταν πιο δυνατή από τον Ουρανό ούτε και ο Ουρανός πιο δυνατός από τη Γη. . Η Γη λοιπόν, φτιάχνει τον Ουρανό και του δίνει όση δύναμη και έκταση έχει και η ίδια. Έκταση, δηλαδή μέγεθος. Δηλαδή όσο μεγάλη είναι η Γη τόσο μεγάλος είναι και ο Ουρανός. Έχουν την ίδια έκταση.


Μετά τον Ουρανό, η Γη, πάλι από παρθενογένεση, έφτιαξε τον Πόντο και τα ψηλά βουνά. Ο Πόντος. Ο Πόντος ήταν το πέλαγος, η άγρια θάλασσα. Ήταν ο ίδιος η θάλασσα, δεν ήταν ο θεός της θάλασσας, αλλά η θάλασσα η ίδια.

Έτσι, ο κόσμος ξεκινά από τη Γη. Αυτή δημιουργεί το σύμπαν, δηλαδή όλα αυτά που υπάρχουν. Και μετά, η Γη, αφού έφτιαξε τον Ουρανό, τον Πόντο και τα ψηλά βουνά, ενώθηκε ερωτικά με τον Ουρανό. Ο Ουρανός και η Γη, από αυτήν την ένωση, αποκτούν δώδεκα παιδιά, τους Τιτάνες. Και τότε κάτι μαγικό έγινε. Και τότε άρχισε η ζωή.


Ερώτηση: Ποια ήταν τα πρώτα δυο παιδιά της Γης; Πώς τα απέκτησε; Με ποιον ενώθηκε η Γη στη συνέχεια.


Glossary


έπειτα = then

απέκτησε = 3person singular / past of the verb αποκτώ = to acquire/to get

(το) στοιχείο = element

(η) δύναμη = force / power

γεμάτος-η-ο = full of

(το) αστέρι = star

ίσος-η-ο = equal

αν και = although

(η) έκταση = extension

(το) μέγεθος = size

(το) πέλαγος= high seas

(το) σύμπαν = universe

(η) ένωση = union

(η) ζωή = life

27 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page