top of page

Greek Mythology - Episode 001 - Chaos


Audio:

You can also listen to the episode on:


Transcription


Στην αρχή υπήρχε μόνο το Χάος. Το Χάος, μια άμορφη ύλη που περιστρεφόταν χωρίς νόμο και τάξη. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Μόνο χάος. Και πριν το χάος; Τίποτα. Δεν υπήρχε τίποτα πριν το Χάος. Ούτε νερό, ούτε αέρας, ούτε Γη, ούτε ουρανός, ούτε άνθρωποι, ούτε ζώα. Τίποτα. Πριν το Χάος δεν υπήρχε τίποτα. Ο Κόσμος αρχίζει με το Χάος. Το Χάος είναι ο Κόσμος. Ο Κόσμος, δηλαδή όλα αυτά που υπάρχουν.


Κάποια στιγμή από το Χάος ξεχώρισε, βγήκε, έγινε η Γη και ο Έρωτας. Η Γη, ή Γαία, εκεί που ζούμε μέχρι σήμερα. Η Γη μας. Και ο Έρωτας. Ο πιο ωραίος θεός. Ο φτερωτός θεός. Ο θεός που έχει φτερά. Ο ‘Έρωτας. Ο θεός που κάνει τους θεούς και τους ανθρώπους να αγαπιούνται. Ο Έρωτας.


Παράλληλα με τη Γη και τον Έρωτα, από το Χάος ξεχώρισαν, δηλαδή βγήκαν, διαφοροποιήθηκαν, ξεχώρισαν δυο ακόμα πλάσματα, δυο υπάρξεις. Το Έρεβος και η Νύξ, δηλαδή η Νύχτα, η μαύρη Νύχτα. Το Έρεβος ήταν το σκοτάδι. Το Έρεβος και η Νύχτα ενώθηκαν ερωτικά, ενώθηκαν με τη δύναμη του Έρωτα. Από αυτήν την ερωτική πράξη, από αυτό το γεγονός γεννήθηκε η Ημέρα και ο Αιθέρας. Η Ημέρα, δηλαδή το αντίθετο της Νύχτας, η Ημέρα. Και ο Αιθέρας. Ο Αιθέρας έχει πολλές σημασίες αλλά εδώ, στην Κοσμογονία, δηλαδή στη γέννηση του Κόσμου, λέμε ότι ο Αιθέρας ήταν το φως, η σπίθα, η φωτιά της ζωής. Αυτό που χρειάζεται η ζωή για να ξεκινήσει, για να υπάρξει.


Έτσι πλέον τώρα δεν υπήρχε μόνο το Χάος. Υπήρχε η Γη, ο Έρωτας, η Νύχτα, το Έρεβος, η Ημέρα και ο Αιθέρας.


Ερώτηση: Ποιος γέννησε την Ημέρα και τον Αιθέρα; Τι υπήρχε πριν το Χάος; Ποιος ξεχώρισε ακριβώς μετά το Χάος;


Glossary

άμορφος -η -ο = formless

(η) ύλη = matter / stuff

περιστρέφομαι = to rotate

(ο) νόμος = law

(η) τάξη = order

φτερωτός -ή -ό = wingy, with wings

διαφοροποιούμαι=to differ , to diverge

(το) πλάσμα = creature

(η) ύπαρξη = being

(το) σκοτάδι = darkness

ενώνομαι = to unite

(η) πράξη = act

(το) γεγονός = event

(η) σπίθα = spark

πλέον = now, anymore

12 visualizaciones0 comentarios
bottom of page